Vanlige spørsmål

Hvem kan bli medlem i Norske Redningshunder?

Alle kan bli medlem i Norske Redningshunder! Du kan velge mellom aktivt medlemskap og støttemedlemskap. Som aktivt medlem trener og utdannes du til redningstjenesten, mens du som støttemedlem er med på å legge til rette for og synliggjøre organisasjonens arbeid. Begge medlemstypene får bladet «Redningshunden» fire ganger i året, og andre medlemsfordeler.

Hva kreves av meg for å bli hundefører?

Du bør være i alminnelig god fysisk og psykisk form, og trives med å være ute i all slags vær. Ellers kreves det ingen spesielle forkunnskaper. Du lærer alt du trenger å vite gjennom utdanningen, og treningen legges opp til den enkelte ekvipasjes nivå. Ellers må du være villig til å stille opp og hjelpe andre på treningene. Aldersgrense for å gå opp til godkjenning er 18 år, men du kan begynne å trene når som helst. 

Hvilke hunder kan brukes, og hva kreves av dem?

Alle tillatte hunderaser i Norge, også blandingshunder, kan godkjennes som redningshunder i Norske Redningshunder. De mest brukte rasene er aktive brukshunder som schæfer, malinois, retrieverrasene, rottweilere og gjeterhunder. Det er en fordel om hunden ikke er for liten, da den vil få større utfordringer med å ta seg fram i terrenget.

En redningshund må:

  • Tåle å være ute i ruskevær.
  • Være mentalt sterk og trygg på fremmede mennesker.
  • Være i god fysisk form og kunne ta seg fram i ulendt terreng.
  • Kunne jobbe fysisk og mentalt over lengre tid.
  • Kunne jobbe i god kontakt med hundefører.
  • Ikke være aggressiv.
  • Være ID-merket.

Treningen går også mye lettere hvis hunden er enkel å belønne med mat, ros, kos – og aller helst leker.

Hva trenger jeg av utstyr?

Du trenger gode turklær og sko/støvler som du kan bruke i både godt og dårlig vær. I tillegg kommer sekk, kompass og annet utstyr du normalt vil bruke til friluftsliv (sitteunderlag, termos osv.). GPS med kart vil du også trenge.

Til hunden holder det i starten med:

  • Halsbånd og kobbel/lenke
  • Løsbitt
  • Leker og belønninger
  • Et varmt dekken
  • Sporline, eventuelt også sporsele

Merketrekant til hunden og NRH-vest til deg selv får du som medlem kjøpt gjennom Norske Redningshunder på medlemssidene.

Skal du trene lavine vil du i tillegg trenge ski, truger, sondestang, spade og hjelm.

Hva lærer jeg under utdanningen?

Det aller viktigste du og hunden din lærer, er å samarbeide for å løse søksoppgaver. Utdanningen er delt opp i flere trinn for både hund og fører. Grunnkurset er det første trinnet du som fører må gjennom. Der får du en innføring i alt du trenger å lære for å kunne delta på redningsaksjoner. Kurset består av både teori og praksis. Du lærer blant annet:

  • Førstehjelp
  • Stell og pleie av hund
  • Brukshundopplæring
  • Orientering og bruk av GPS
  • Radiosamband
  • Bivuakkering, ernæring og bekledning
  • Skredlære

Hvilke disipliner finnes?

Norske Redningshunder utdanner redningshunder innen tre ulike søksdisipliner. Disse er:

  • Ettersøkning
  • Lavine
  • Katastrofesøk

Det er flest godkjente ettersøkshunder, som foretar søk på barmark. Lavine foregår på vinteren. En kan godkjennes innenfor alle tre disipliner, men katastrofesøk forutsetter at man er ferdig godkjent innenfor en av de to andre disiplinene.

Når kan jeg begynne treningen med hunden min?

Valpen kan være med på treninger hos Norske Redningshunder så snart den husvarm. Da er det fokus på lek og moro. Man kan også begynne med voksne hunder, men de bør ikke være eldre enn at de rekker å komme ut i tjeneste. Det kreves mye og regelmessig trening for å godkjenne en redningshund, minimum to-tre ganger organisert trening ukentlig i to-tre år. I tillegg kommer egentrening, med blant annet lydighet og fysisk trening. 

Hvordan kommer jeg i gang med NRH-treninger?

Ta kontakt med distriktet i det området du tilhører. Da kan de henvise deg til et lag. Hvor ofte det er trening avhenger av distriktet, men vanligvis er det to til tre treninger i uka. De ukentlige treningene forgår i lagene, og ledes av en instruktør eller erfaren hundefører. I tillegg til faste treninger arrangeres det øvelser, kurs og helgesamlinger du kan være med på, både i eget og andre distrikter. Norske Redningshunder sentralt arrangerer i tillegg nasjonale kurs, såkalte Hovedkurs.  

Samhold og samarbeid er en stor del av det å være medlem i Norske Redningshunder. Man tilbringer mye tid sammen på treninger og samlinger, og hjelper hverandre på vei mot godkjenning. «Kaffepraten» er en god måte å bli kjent på og du knyter sterke bånd med dine lagkamerater.

Noen distrikter har mange som ønsker å være med å trene, og må ha ventelister.

Hva forventes av meg som deltaker på et lag?

Det er krevende å trene redningshund, og lagene er avhengig av en viss struktur og kontinuitet i arbeidet med å utdanne ekvipasjene. Derfor forventes det at du:

  • Deltar regelmessig på treninger
  • Kommer presis og blir til treningens slutt
  • Hjelper til med treningen av andre hundeekvipasjer
  • Melder fra til lagleder/instruktør hvis du ikke kan komme
  • Stiller opp som figurant i forbindelse med andres godkjenningsprøver

Ingen blir gode alene, og alle i laget er avhengige av hverandre.

Hvordan foregår treningene?

Treningen bygger på hundens naturlige søksegenskaper, og legges opp slik at hunden får erfaring i å bruke nesen sin for å lukte mennesker. Hunden skal kunne jobbe selvstendig selv om den forstyrres av interessante ting som tisseflekker, andre hunder, dyretråkk, vilt eller løpske tipser. Å finne mennesker skal være det morsomste og mest spennende hunden kan tenke seg! Vanskelighetsgraden øker i takt med erfaringen.

Hva vil det si å være på beredskapslista?

Som godkjent hundefører i Norske Redningshunder blir du satt opp på en beredskapsliste. Da kalles du ut når det er lete-og redningsaksjoner i ditt område. Dette kan skje når som helst på døgnet. På oppmøtested får hundefører oppdrag av operativ leder (OL) hos Norske Redningshunder, eller innsatsleder fra politiet. Alle hundeekvipasjer må benytte uniform.

Hvordan får jeg logget meg inn på medlemssidene?

Alle betalende medlemmer har tilgang til medlemssidene via brukernavn og passord.

Brukernavn: Dette er medlemsnummeret/ID din. Den står på fakturaen du får sammen med årskontingenten. 
Passord: Velg ”Glemt brukernavn/passord” første gang du logger deg på. Da får du tilsendt et passord til e-postadressen du oppgav ved innmelding. Passord kan senere endres på ”Min profil”.

Endre kontaktinformasjon og legge inn kvalifikasjoner

For å endre for eksempel adresse, etternavn og e-post, går du inn på ”Min profil” på medlemssidene og oppdaterer opplysningene der.

Du må også gjerne legge inn ekstra opplysninger om ting du kan bidra med i NRH-sammenheng. Dette kan for eksempel være om du er helsepersonell, veterinær, mekaniker, dyktig på data, driver med fotografering, kan fremmedspråk, liker å skrive eller har andre evner som du vil organisasjonen skal vite om.

Jeg ønsker å melde meg ut, hvordan gjør jeg det?

Skulle du av en eller annen grunn ønske å ikke fortsette medlemskapet i Norske Redningshunder, kan du sende en e-post til post@nrh.no


Hva passer for meg?

Se hvilke typer utdanningsløp vi tilbyr

Gå til utdanning