Hundene oppholder seg mye i bilen, også på kalde dager, og inne i en kald bil er det ikke noen fornøyelse å ligge i mange timer. Den fuktige luften som blir inni bilene gjør ikke saken bedre. Det kan faktisk bli kaldere inni bilene enn utenfor.
Hunder med mye underull og som er vant med å bo ute har bedre muligheter for å holde varmen fordi de har en helt annen pelskvalitet og derfor tåler kulde bedre enn hunder som vanligvis bor inne. Hunden kan selvfølgelig overleve inni en kald bil, men når man tenker på hvor mye energi hunden bruker for å kunne holde varmen i kroppen oppe, så kan man like gjerne legge på et dekken slik at hunden sparer energien til den skal ut og jobbe. Det er jo da vi har mest bruk for energien. Og i tillegg vil en varm hund minke risikoen for skader og overbelastninger.
Muskler og sener blir varme når hunden jobber og det å etterpå å bli lagt inn i en kald bil, vil ofte gjøre at muskler stivner. Spesielt når hundene skal trene to økter er det viktig å holde dem varme i mellomtiden.
Man bør også passe på at hunden roer seg ned/”skritter ned” som hestefolket sier, før man tar den inn i bilen. Da får puls og hjertefrekvensen tid å roe seg og muskler strekkes ut og blir mer avslappet før den må ligge stille. Det er ikke særlig bra for muskulaturen å bli satt inn i et trangt bur og ligge stille å stivne i kulden.
Muskler og sener som er varme vil arbeide bedre enn kalde, tenk også derfor på oppvarming av hunden før treningen starter, spesielt hvis det er kaldt, men også ellers om året. 5-10 min er minimum, spesielt hvis hunden skal ut på lange og/eller krevende oppgaver. Kalde muskler og sener arbeider dårligere og er mindre smidige enn oppvarmede muskler, samt at risikoen for skader som feks muskelbrister, forstuing, leddbåndskader mm minker betraktelig om hunden er oppvarmet.
Sener i musklenes ”ender” blir hos eldre hunder seigere dvs ikke like elastiske. Men også på yngre hunder kan sener bli skadet. Inni senene er det noen ”tråder” og disse ”trådenes” evne til å tøyes øker ved temperaturer over 39 grader, dvs når hunden er oppvarmet.
Musklene beskyttes vanligvis mot unødige skader av to typer nerveceller (muskelspoler og senespoler). Hvis muskelen tøyes for mye, sender muskelspolen et signal ( refleks) som gjør at muskelen drar seg sammen og dermed hindrer fortsatt uttøying. Kroppen reddes dermed fra å få en muskelbrist. Senespolene har en annen forsvarsmekanisme som beskytter hvis musklene er trøtte eller uoppvarmede. Hvis hunden uten oppvarming plutselig ruser ut etter feks en katt, et rådyr, en figurant ol der jaktinstinktet tar over, da forsøker også kroppen å beskytte seg mot den uventede belastningen. Både muskel og senespolene begynner å arbeide for å hindre overbelastning. Men hundens vilje (jaktdriften), til å fange katten, figuranten mm er sterkere enn kroppens signaler og ingen av beskyttelsesrefleksene når fram og hunden kan veldig lett få en muskelbrist el.lign.
En skade kan altså komme hvis hunden uoppvarmet får løpe, men skader kan også komme på grunn av at man trener sin hund for mye og med for lite hvile mellom de harde øktene/treningsdagene. Kondisjon bygges opp ved vekslingen mellom ”hard” trening og hvile. Her er faktisk hviledagene like viktige som treningsdagene. Muskler ”brytes ned” under hardt arbeid/trening og under den nødvendige hviledagen etterpå vil musklene bygge seg opp igjen – noe sterkere enn sist for å kunne tåle mer belastning enn sist. Uten hviledager blir hundens kondisjon dårligere, for musklene får ikke nok tid i ro til å bygge seg opp igjen og bli sterkere. Hunden trenger ikke være inne på hviledagen. Den kan godt gå et spor, trenes i lydighet eller rusle en tur løs i skogen, men den skal ikke anstrenges nevneverdig.
Så hold ”hviledagen” hellig!!!
Angående skader og halthet:
En klok veterinær sa en gang til meg at hvis hunden halter er det HELT I RO i 7-10 dager. Hvis den fremdeles halter er en grundig undersøkelse hos veterinær neste skritt! Ta hundens skader, både små og store, på alvor, for mye går det an å reparere med medisiner og ro hvis den kommer under behandling raskt nok! Bl.a. betennelse i muskler kan heles fint med antibiotika, men det må gjøres før skaden blir alvorligere!
Kilder :
Selvopplevde erfaringer og samtaler med instruktører i NRH og vetrinærer.
”Hundmassage og stretching” av Kerstin Haase og Jörn Oleby.
”Din hund Söker” av Sven Järverud og Gunvor af Klinteberg Järverud.