Varme og sommer

Å søke over lengre tid når gradestokken kryper over 20-tallet, kan føre til at hunden blir så varm at kroppen kollapser.

Det kalles heteslag. Hunden klarer ikke kvitte seg med overskudds-varme og jo varmere det er ute, jo verre er det å kvitte seg med dette overskuddet.

Hundens kropp må holdes på en jevn temperatur for at ting skal fungere og når temperaturen stiger innvendig til f.eks. 40 grader, Da blir enzymer og andre stoffer skadelidende og ”stopper” å fungere. Heteslag kan få alvorlige konsekvenser for hunden, som bla hjerneskade og varige fysiske skader.

Symptomer på heteslag er mye sikling, ustødig gange og åndenød. Det viktigste da er at hunden kjøles ned så raskt som overhode mulig. Man må få tak i vann! Eller legge hunden i vann, i en bekk, pytt ol.

Det tar gjerne en halv time før temperaturen er gått såpass ned at man kan bevege hunden igjen. Finnes ikke en bekk, så pøs vann fra drikkeflasker på en genser el lign og legg over hunden. Hell vann direkte på hårløse flater som i lysken og på magen. Hold hunden i skyggen.

Hunden skal etter denne førstehjelpsbehandling så raskt som mulig til vetrinær. Ha gjerne noen med i bilen for å passe på hunden og fortsette å helle vann på den ol. Ha oppe vinduene.

Hvordan unngå heteslag: Man må unngå at hunden blir for varm! Hunden må få nok drikke og man må gi vann med f.eks. leverpostei ol. oppi for at den skal få i seg nok. Et par dl et par timer før trening slik at vannet ikke bare ligger å skvulper i magen, men har fått trekt seg ut i cellene. Tren korte økter, gjerne om kvelden eller tidlig på morgenen.

Hunder kan faktisk klare seg ganske bra i flere dager/uker uten fullverdig for, men uten vann vil energien fort svekkes og prestasjonene blir gradvis dårligere. 2-3 % vanntap i kroppen til en hund fører til 20-30% redusert kapasitet i søket. Når hunden arbeider med væskemangel forsinkes transporten av blodet og musklene får utilstrekkelig med syre/næring. Musklene får syrebrist/melkesyre og hunden blir trøtt. Hunder kan dø om den mister så lite som 10-15% av kroppsvæsken.

Vann som gis til hunden uansett årstid bør være temperert. Gir man kaldt vann bruker hunden mye energi på å varme dette opp til kroppstemperatur.Denne energien hadde vi kanskje heller hatt bruk for i søket…?

Væskemangel påvirker ikke bare allmentilstanden, men også luktorganets kapasitet (Sven Järverud). Lukteorganet må være fuktig for å fungere. Når hunden blir tørst er risikoen stor for at den bryter søket etter figuranten for å lete etter vann. Ved lengre søk bør man ha med seg lunka vann og tilby hunden på midtlinja/i sporet/ ol.

Ha alltid vann tilgjengelig for hunden og i tillegg kan man gi den ”kjøttkraft – vann” / leverposteivann. Ha en egen termos med kokende vann + kjøttkraft/leverpostei ol som blandes ut med litt kaldt vann. Dette kan hunden få om morgenen, og underveis gjennom dagen. Tren korte økter, gjerne om kvelden eller tidlig på morgenen.

Kilder :
Selvopplevde erfaringer og samtaler med instruktører i NRH og vetrinærer
”Førstehjelp for hunder” av Dr.med.vet. Sheldon Rubin
”Din hund söker” av Sven Järverud og Gunvor af Klinteberg Järverud


Skrevet av Tone Larsen

Artikkelen ble skrevet av Tone i 2008

Scroll to top