Hvordan bli hundefører

Finn ditt distrikt her

Å bli hundefører passer for deg som er interessert i redningstjeneste og som vil bruke hunden din til å finne savnede mennesker. Å utdanne en redningshund krever mye tid, trening og ressurser, samtidig som du får en profesjonell utdanning, et nært forhold til hunden og et godt sosialt nettverk. Målet er at du og hunden blir godkjent som ekvipasje, som kan delta på redningsaksjoner. Dette er en viktig oppgave som utføres sammen med resten av beredskapstjenesten.  

Det forventes at godkjente ekvipasjer (hund og fører) skal delta aktivt i den frivillige redningstjenesten etter godkjenning. Vi understreker at Norske Redningshunder er en del av redningstjenesten, og ikke en hundeklubb der man primært kun trener hund. På grunn av stor pågang mange steder i landet er det viktig at du som ønsker å bli hundefører er innforstått med dette og motivert for aktiv tjeneste.

Ekvipasjen må gjennom et nøye utarbeidet godkjenningsprogram. Veien dit tar i gjennomsnitt tre år. Dette sikrer god kvalitet og profesjonalitet på hundeførerne til Norske Redningshunder. Samtidig gir det også en større trygghet for hundeførerne når de skal ut i tjeneste. Du og hunden din blir så godt forberedt som mulig på det som venter dere i felt, og dere blir trent opp til å samarbeide med Politiet og frivillige organisasjoner, som for eksempel Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

Hundeførere i Norske Redningshunder jobber for å redde liv. Men noen ganger kommer en ikke frem i tide, og en hundefører kan måtte forholde seg til å finne en omkommet person. Det er viktig å tenke gjennom hvordan en personlig vil takle en slik opplevelse. Dersom du er usikker kan det lønne seg å snakke med en mer erfaren hundefører om dette.

Hvordan kommer jeg i gang?

Tenker du at redningstjeneste med hund er noe for deg? Da kan du ta kontakt med en distriktskontakt, som kan vise deg veien til et lokallag eller treningslag i nærheten av der du bor. Det samme gjelder hvis du bare vil være med og se på en trening for å finne ut om dette er noe for deg, og heller vurdere å skaffe deg hund senere. Uansett kan det være spennende å observere for å få inntrykk av treningsform og øvelser. Og hvis du bestemmer deg for at dette er noe du vil drive med, så er det alltid noen som kan hjelpe deg med å finne en egnet hund senere.  

Hva slags hund passer?

Det stilles høye krav til en redningshund. Den skal både være egnet rent fysisk til arbeidet, men må også ha de nødvendige egenskapene som kreves for å kunne trenes opp. Både renrasede hunder og blandingshunder kan trenes til redningshund, så lenge de ikke stammer fra raser som er ulovlige i Norge. En kommer lettest i mål med for eksempel raser som retrievere, schæfere, springer spaniels, schnauzere, border collier, maller og rottweilere. Små raser egner seg dårligere da de kan ha problemer med å komme seg fram i terrenget. Hunden må ha egenskaper som gjør at den passer som brukshund. Den må like å jobbe og være mulig å motivere med belønning.

Utdanning

Når hunden er på plass og du har vært med på nok treninger til å vite at dette er noe du vil drive med, så er neste steg å delta på grunnkurs, og deretter gjennomføre en praktisk lydighet. Grunnkurset er for deg som fører og ikke for hunden.

Her lærer du:

  • Førstehjelp for hund og mennesker
  • Brukshundopplæring
  • Skredlære
  • Bekledning
  • Ernæring
  • Samband
  • Orientering
  • Bivuakkering

Kurset består av teori, praktisk førstehjelp og en utmarsj. Praktisk lydighet er en prøve hvor hunden skal vise at den kan grunnleggende lydighetsøvelser, som fellesdekk (ligge stille sammen med andre hunder) og apportering (hente og levere gjenstander). Hunden må være minimum 12 måneder for å gå opp til praktisk lydighet.

Disipliner

Grunnkurset og praktisk lydighet danner felles grunnlag for de tre disiplinene du kan utdanne seg innenfor:

  • Ettersøkning
  • Lavine
  • USAR (Urban Search and Rescue)

USAR er en tilleggsutdanning du kan ta etter godkjenning innenfor ettersøkning eller lavine. Du kan godkjennes for alle disiplinene.

Godkjenningsprogram

Du må re-godkjenne annethvert år. Etter flere godkjenninger er det også mulig å ta instruktørutdanning.

Veien videre

Med godkjent redningshund oppføres du på beredskapslisten og blir utkalt når det er en redningsaksjon i ditt område. Dette kan være når som helst på døgnet. Det forventes at du stiller, med mindre du har tungtveiende grunner til å ikke delta. Det er politiet eller Hovedredningssentralene som bestemmer hvilke ressurser som skal kalles inn når det skjer noe. Kommunikasjonen går videre til Beredskapsansvarlig i Norske Redningshunder, som igjen kontakter hundeførerne. 


Finn ditt distrikt
Bli medlem

Har du lyst til å bli hundefører?

Innmeldingsskjema
Godkjenningsprogram

Her kan du laste ned og lese vårt godkjenningsprogram.

LAST NED
Utdanningsdisipliner

Les mer om de tre disiplinene du kan utdanne deg innenfor.

Gå til Utdanning