Om Norske Redningshunder
Norske Redningshunder (NRH) er en frivillig redningsorganisasjon som trener hunder og førere for tjeneste under redningsaksjoner. Dette gjør oss til en viktig aktør i redningstjenesten i Norge. Vi bruker hundens fantastiske luktesans til å redde liv.
Norske Redningshunder ble stiftet i 1956, og dekker hele landet. Organisasjonen er delt opp i distrikter med tilhørende lokallag.
Våre godkjente hundeførerne tilkalles av hovedredningssentralene og politiet ved redningsaksjoner.
Det tar rundt 2-3 år å utdanne en redningshund. Under opplæringen lærer man blant annet hvordan trene hund, førstehjelp, samband, orientering og overleve ute. Hundeførerne har profesjonell kunnskap som er nødvendig for å kunne bidra under redningsaksjoner.
Hundene kan være godkjent innenfor en eller flere av disse disiplinene:
- ettersøkning – søk i skog og barmark
- lavine – søk i skred
- USAR (Urban Search and Rescue) – søk ved naturkatastrofer og ruiner
De siste årene har vi deltatt på rundt 500 redningsaksjoner i året.
Norske Redningshunder er en del av Frivillige organisasjoners redningsfaglige forum (FORF) sammen med andre frivillige redningsorganisasjon som blant annet Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Redningstjenesten i Norge er i stor grad tuftet på frivillighet.
Se Redningshundene
I 2021 fulgte et kamerateam fra ITV Norway og NRK flere av våre hundeførere gjennom hele år. Her får man se hvordan vi jobber under redningsaksjoner, treningshverdagen og hvor mye det betyr for våre dyktige hundeførere!
Se alle episodene under:
Historie
Hendelsen som startet alt
Norske Redningshunders historie går tilbake til en redningsaksjon i 1947. Det var gått et snøskred i Upsete på Vestlandet, og hjelpekorpsmann Kaare F. Skalstad var på plass. Under letingen la han merke til en liten hund som viste interesse for et område i skredet. Den snuste, gravde litt med poten og fant til slutt en vott. Det ble satt i gang søk med sondestenger og vedkommende ble til slutt funnet.
Kaare kunne ikke glemme opplevelsen og begynte å spinne videre på tanken om å utnytte hundens luktesans til å finne savnede mennesker. I 1956 så Foreningen Norske Lavinehunder (FNL) dagens lys, stiftet under ledelse av Kaare på et kurs på Finsehytta 26. februar. Da med syv medlemmer. I dag er tallet drøye 1600 på landsbasis. I 1992 byttet organisasjonen navn til Norske Redningshunder.
Den første lavinehunden
Schæferen Heidi ble Norges første godkjente redningshund, og det er hun som preger logoen til Norske Redningshunder. Åtte uker gammel kom hun inn i Kaares liv, og de to utviklet et helt spesielt bånd. Med hendelsen fra 1947 i minne, trente Kaare bevisst og målrettet for at Heidi skulle bli en god søkshund. De gikk blant annet på kurs i praktisk hundearbeid hos en instruktør fra politiet i Bergen, da med ettersøkning som fokus. Senere ble det mer oppmerksomhet rundt søk i snøskred, og det var jevnlige lavinehundsamlinger på Finsehytta med innleid instruktør fra Sveits, Melchior Schild. Her deltok både ildsjeler fra hjelpekorps, politiet og hundemiljøet, og det var på et av disse kursene FNL ble stiftet.
Kaare dro stadig til Sveits for å delta på lavinehundkurs og –samlinger. I mars 1956 reiste han dit for siste gang hit, og tok med seg Heidi, som endelig ble offisielt sertifisert. Før dette hadde hun og Kaare deltatt på utallige leteaksjoner sammen, og blitt godt kjent i Norge, Europa og redningsmiljøet i USA. Kaare skrev senere boken «Lavinehunden Heidi», hvor han fortalte om deres største øyeblikk og dramatisk redningsaksjoner sammen. Heidi døde 5. mars 1957, men en forening som kunne bruke hunden til å finne savnede mennesker ble hennes ettermæle.
Organisasjon
Representantskapet
Representantskapet er Norske Redningshunders høyeste myndighet. Det består av to delegater fra hvert av distriktene. Et møte avholdes annethvert år, og legger føringene for hvordan organisasjonen skal handle de to neste årene.
Hovedstyret (HS)
Hovedstyret velges under Representantskapsmøtet. I perioden mellom møtene er det Hovedstyret som er organisasjonens høyeste myndighet. Hovedstyret kan oppnevne komiteer og utvalg, og har arbeidsgiveransvar ovenfor administrasjonen.
Administrasjonen
Norske Redningshunder har en liten administrasjon som holder den daglige driften i gang. De jobber med blant annet rapporter fra aksjoner, medlemsservice, arrangementer, kurs, Redningsbutikken, økonomi og alt annet som blir bestemt av Hovedstyret og Representantskapet. Administrasjonen er lokalisert i Ski.
Fagtekniskutvalg (FTU)
Fagteknisk utvalg består av fire instruktører som utnevnes av Hovedstyret. De har ansvaret for den faglige utviklingen av hundeførere og instruktører/dommere i Norske Redningshunder. Blant annet utvikler de godkjenningsprogrammet, utdanner instruktører og er tilstede på alle sentrale kurs. Fagteknisk utvalg skal også være oppdatert på nye metoder og hjelpemidler som kan effektivisere arbeidet i redningstjenesten.
Nasjonalt beredskapsutvalg (NBU)
NBU har ansvar for beredskapen i Norske Redningshunder, blant annet ved å utdanne og godkjenne beredskapsansvarlige og operative ledere i distriktene. Vedkommende har også ansvar for å ha oversikt over organisasjonens ressurser til enhver tid.
Etikk- og disiplinærutvalg (EDU)
EDU skal arbeide for at konflikter mellom parter i organisasjonen løses på best mulig måte. EDU skal sørge for at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak, og skal sikre at alle parter får anledning til å legge frem sitt syn i saken.
Redningshunden
Norske Redningshunder har et eget medlemsblad som gis ut fire ganger i året. Bladet inneholder blant annet artikler, reportasjer fra kurs/samlinger og oversikt over aksjoner.
Kameratstøtte
Norske Redningshunder har en egen kameratstøtteordning for organisasjonens operative personell ved redningsaksjoner. Ordningen skal sikre mulighet for bearbeiding og refleksjoner etter hendelser.
Fagleder samband (FLS)
Fagleder for samband har ansvaret for sambandstjenesten i Norske Redningshunder. Dette vil si ansvar for utstyr og bruk av VHF-radio, nødnett og tilsvarende kommunikasjonsutstyr.
Norske Redningshunders vedtekter
Vedtektene er gyldig fra 8. juni 2024 til representantskapsmøtet 2026
Etiske retningslinjer for Norske Redningshunder
NRH og personvern
25. mai 2018 tredde den nye europeiske personvernforordningen, The General Data Protection Regulation (GDPR), i kraft. I Norge er denne datoen 1.juli 2018.
De nye EU-reglene sørger for å gi deg som privatperson flere rettigheter. Du skal få bedre oversikt og kontroll over den informasjonen vi har om deg, samtidig som Norske Redningshunder (NRH) får et større ansvar for å ivareta ditt personvern.
NRH må ha en grunn for hvorfor organisasjonen lagrer persondata, og dette må dokumenteres.
NRH redegjør gjennom sin personvernerklæring for hvordan organisasjonene ivaretar dine rettigheter.
Som medlem kan du når som helst logge deg inn på NRH sine medlemssider og under «Min profil» se hvilke persondata organisasjonen har registrert på deg.
Med hilsen
Jim Olav Hansen
Daglig leder
Norske Redningshunder