Klare til innsats - døgnet rundt

Selv om Norske Redningshunder er spesialister på søk med hund etter savnede, kan våre hundeførere så mye mer. Hundeførerne har stor lokalkunnskap, de er vant til å arbeide i samvirke med andre beredskapsaktører og de er trent til å ta ansvar. Mange har lang erfaring som frivillige i norsk redningstjeneste. Ca 500 hundeførere og 80 operative ledere har gjennomgått en grundig utdanning før de kan delta på leteaksjoner. I tillegg har Norske Redningshunder ca 1.500 hundeførere under utdanning, som også kan bidra som viktige ressurser. 

Norske Redningshunders hundeførere bruker i snitt tre år på å utdanne seg selv og sin dedikerte redningshund. Erfarne hundeførere kan videreutdanne seg til operative ledere, som tar kvalifisert styring ved leteaksjoner. Slik bidrar vi til trygghet i det norske samfunnet.

Hundefører Beate Sem og redningshunden Von. Foto: Magnus Lauritzen
Hundefører Beate Sem og redningshunden Von. Foto: Magnus Lauritzen
Utdanningsløpet i Norske Redningshunder gir oss variert erfaring, setter oss på prøve og tester oss - nesten til grensene. Som lavinehundfører har jeg kunnskaper om taktisk opplegg, sikkerhetsvurdering og skadestedsledelse.
Beate Sem
Hundefører

Fra opplæring til operativ tjeneste

Norske Redningshunder setter høye krav til sine hundeførere. Utdanningen varer i flere år og avsluttes med en krevende eksamen over en hel uke. For å opprettholde kompetansen må alle ekvipasjer regodkjennes annethvert år. 

NRHs godkjenningsprogram er på linje med kravene til politiet og Forsvaret, og samarbeidet mellom organisasjonene sikrer kontinuerlig utvikling og erfaringsutveksling.

En erfaren hundefører kan videreutdanne seg til operativ leder eller instruktør, noe som gir dem muligheten til å ta større ansvar i aksjoner.

Hundeførere:

Bred kunnskap og praktiske ferdigheter

NRH opererer innen to hoveddisipliner: Ettersøkning og lavine. I tillegg finnes en spesialisering innen urban search and rescue (USAR) for godkjente ekvipasjer. 

Alle blivende hundeførere gjennomgår et grunnkurs som inkluderer teori, førstehjelp, orientering og overnattingstur. Dette sikrer at hundeførere allerede tidlig i utdanningsløpet besitter verdifull kompetanse.

Hundeførere får opplæring i:

  • Førstehjelp
  • Skredlære
  • Bekledning og ernæring
  • Samband og kommunikasjon Orientering og navigasjon
  • Bivuakkering og overlevelsesferdigheter 

I tillegg til omfattende trening med egen hund må hundefører før og under eksamen fremvise inngående kunnskaper innen:

  • GPS, kart og kompass
  • Taktisk opplegg
  • Skadestedsledelse og organisering
  • Risikovurdering 
  • Psykososial førstehjelp
  • Disiplinspesifikk kunnskap, f.eks om hypotermi (lavine), personellsikkerhet i skred eller jordskred og sammenraste bygninger
Foto: Brynjar Skartland
Foto: Brynjar Skartland
Foto: Aud I Barstad
Foto: Aud I Barstad
Ved å samarbeide med andre aktører i redningstjenesten blir vi stadig tryggere på oppdraget vårt. Jeg synes det er spennende å oppleve samvirket mellom de frivillige og politiet, og hvor sømløst det flyter når alarmen går.
Magne Fagereng
Hundefører

Operative ledere:

Effektiv koordinering i søk og redning

En operativ leder (OL) i Norske Redningshunder har en sentral rolle under redningsaksjoner. NRH har ca 80 operative ledere, i tillegg til beredskapsansvarlige for hvert distrikt.

Under en aksjon er den operative lederen ansvarlig for å koordinere og lede innsatsen. 

Operative ledere må ha en rekke viktige kvaliteter for å kunne håndtere krevende redningsaksjoner effektivt:

  • Beslutningsdyktighet – Evnen til å ta raske og riktige avgjørelser under press
  • Lederferdigheter – Kunne koordinere hundeekvipasjer og samarbeide med andre redningsinstanser
  • Kommunikasjonsevner – Klare og tydelige beskjeder til hundeførere, politi og andre involverte
  • Erfaringsbasert dømmekraft – Evne til å bruke tidligere erfaringer for å forbedre søk og redningsarbeid
  • Samarbeidsevner – Jobbe godt i team og sikre at alle involverte fungerer optimalt sammen
Foto: Stig Mebust
Foto: Stig Mebust
Foto: Anette Ask/Forsvaret
Foto: Anette Ask/Forsvaret

Samarbeid med Forsvaret

Norske Redningshunder inngikk i oktober 2023 et samarbeid med Forsvarets Hundeskole.

Hensikten er å styrke samarbeidet på tvers av organisasjonene innenfor rammene av totalforsvaret, og bidra til felles utvikling av fagområdet hundetjeneste i begge leire.

Rapportene fra Totalberedskapskommisjonen og Forsvarskommisjonen tilsier begge at militært-sivile samarbeid bør styrkes.

Avtalen innebærer blant annet samarbeid om

  • kvalitetssikring av hunder og ekvipasjer
  • rekruttering
  • kompetanse og utdanning 

Kameratstøtte

Norske Redningshunder har en egen kameratstøtteordning for organisasjonens operative personell ved redningsaksjoner. Ordningen skal sikre mulighet for bearbeiding og refleksjoner etter eventuelle hendelser.

Instruktører

Vi utdanner våre egne instruktører. De er vant til å lede, vurdere og evaluere. 

NRH bidrar med mer enn hundesøk

Terrorangrepene på Utøya

Da terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 rammet Norge, ble Norske Redningshunders hundeførere og operative ledere kalt ut for å bistå i søk- og redningsarbeidet. I en kaotisk og krevende situasjon jobbet hundeførerne tett sammen med politiet og Forsvaret. Redningshundene ble satt inn i søk både på land, langs strandlinjen og fra båt gjennom natten og det påfølgende døgnet.

I tillegg til søksarbeidet bidro hundeførere med trafikkdirigering for å sikre fri vei for ambulanser, koordinerte innsatsen i et kaotisk situasjonsbilde og bistod med psykososial førstehjelp. De samarbeidet også med brannvesenets dykkere ved å indikere funn gjort av hundene, slik at dykkerne kunne gjøre målrettede søk.

Skredkatastrofen i Gjerdrum

Etter leirskredet i Gjerdrum 30. desember 2020, jobbet hundeførere og operative ledere i den omfattende søks- og redningsoperasjonen der politiets hunder søkte etter overlevende i de rasutsatte områdene. Arbeidet var krevende og farlig, med ustabil grunn og store utfordringer for mannskapene.

Under aksjonen i Gjerdrum bidro Norske Redningshunder blant mye annet med redningen av kjæledyr som var innesperret i de evakuerte husene. Sammen med andre beredskapsaktører bidro teamet til å redde flere dyr som ellers ville vært etterlatt i katastrofeområdet. Arbeidet krevde mannskap med evne til å vurdere sikkerheten, samarbeide tett med nødetatene og ta raske, presise beslutninger i kritiske situasjoner.

Scroll to top